30.10.2012.

RADNO ZAKONODAVSTVO

Jovana MajstorovicU utorak, 30. oktobra u hotelu Metropol Palace PREDSTAVNICI Udruženaj poslodavaca Srbije "Poslodavac" uzeli su učešće na okruglom sto na temu "Radno zakonodavstvo - kako prevazići postojeće prepreke za uspešnije poslovanje privrede", koji je organizovala Srpska asocijacija menadžera uz podršku Centra za privatno međunarodno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona. Na ovom skupu predstavljena je istoimena publikacija, čiji je autor Boško Mijatović.

Publikaciju i zajednički projekat predstavili su profesor Boris Begović i Boško Mijatović, dok je pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku gospođa Radmila Bukumirić Katić upoznala prisutne sa dosadašnjim radom Ministarstva i planovima za naredni period u pogledu izmena i dopuna Zakona o radu.

Publikacija - Radno zakonodavstvoU konstruktivnoj diskusiji govorilo se o mnogim primedbama koje su privrednici istakli kao prepreke u postojećem radnom zakonodavstvu, kao što su otpremnine za celokupan radni staž, radni odnosi na određeno radno vreme od samo godinu dana, složeni obračuni zarada, proširena dejstva kolektivnih ugovora i mnogi drugi. Moderator okruglog stola bila je urednik Magazina Biznis Radmila Nikolić.

Svoje predloge i komentare na predložene izmene zakona davli su i profesori Petar Lubarda, Zoran Ivošević, Miodrag Zec, dok su odlične primere iz prakse izneli i Miroslav Miletić, generalni direktor Bambi Banata i potpredsednik Privredne komore Srbije, generalna direktorka udruženja „Poslodavac" Jovana Majstorović, kao i drugi prisutni advokati i predstavnici privrede

Ovaj izuzetno posećen okrugli koji je organizovan u okviru šireg projekta „Jačanje glasa biznisa" je ukazao da navedene preporuke za izmene i dopune radnog zakonodavstva imaju za cilj da stvore uslove za povećanje zaposlenosti, podizanje konkurentnosti i kreiranja opštih boljih uslova poslovanja u Srbiji.